Blog:

6 uničujočih prepričanj v zvezi s srečo, ki se jih ne zavedamo

Biti srečen je veliko lažje kot se zdi. Omejitve in nora prepričanja, ki sabotirajo našo srečo v resnici niso toliko povezana z našimi okoliščinami, ampak bolj z nerazumevanjem ali »napačnim« definiranjem tega, kaj sreča v resnici je in kako to postati / biti.

Ključ je videti onkraj teh škodljivih in omejujočih prepričanj. Ključavnica pa je, da sploh vemo, katera so. 

1. Ne zavedamo se, da je sreča izbira

Največja laž, v katero smo prepričali sami sebe je ta, da sreče ne moremo enostavno izbrati. Srečo namesto tega vidimo kot nekaj zunaj nas. Mislimo, da je to stanje, ki ga bomo dosegli, ko bomo iz našega seznama obkljukali vse označene kljukice in ko bomo dosegli X, Y in Z.

Potem bomo srečni.

Ko srečo vidimo kot destinacijo, se ločimo od svojih sposobnosti biti srečen in to izbrati v kateremkoli trenutku.

Življenje je serija izbir.

Ničesar v življenju nimate, česar sami ne bi izbrali – dobro, slabo in grdo. Čeprav je to včasih težko priznati, je v tem spoznanju resnična moč.

Kaj res radi počnete? Kaj ljubite? Kaj če bi izbrali več tega? Je lahko tako lahko? Kaj če je?

2. Imamo fiksne idejo o tem, kaj sreča je

Od mladih let dalje smo sidrali ideje o tem, kaj je sreča od svojih staršev, prijateljev in preko širšega vpliva televizije, filmov in časopisov (revij).

Bolj kot strdimo mnenja o tem, kaj sreča je, bolj rigidni postanemo v idejah, kaj moramo narediti, da bi bili srečni. Tako temna stran sreče postaja samo še temnejša.

Strmimo k »pravim odločitvam« in se trudimo slediti »pravi poti« , brez da bi se vprašali, »je ta verzija sreče prava zame«? Morda je, morda pa tudi ne, ampak tega ne vemo, dokler ne pogledamo onkraj naših fiksnih stališč.

Kaj če bi si danes dovolili biti srečni, četudi tega, kar ste se odločili, da potrebujete za srečo ni v vaši realnosti? Kaj bi bilo mogoče potem?

3. Srečo povezujemo s pogoji

Nagnjeni smo k temu, da damo srečo na čakanje dokler ne bodo izpolnjeni določeni pogoji. Če čakate na to, da izgubite 10 kilogramov, da boste našli svoj sanjski dom, ali šli na počitnice, preden boste lahko srečni – kupujete idejo, da je sreča nekaj zunanjega in nekaj ločenega od vas. Onemogočate si biti srečni sedaj.

Kolikokrat ste se že odločili, da potrebujete nekaj določenega, da boste lahko srečni – če boste le dobili tisto stvar… in še vedno niste srečni? Bi sedaj s tem prenehali?

To niso nič drugega kot neumna prepričanja, ki sabotirajo vašo srečo.

4. Bitka je na prestolu

Ena izmed največjih laži v zvezi s srečo, in življenjem, na splošno, je, da mora biti težko.

Temu celo pripisujemo vrednost. Zakaj? Da se lahko počutimo srečni, ko preskočimo oviro ali ker smo si nekaj zaslužili z garanjem. In če temu ni tako, najdemo izgovor – zato ker življenje je pač težko, kajne?

To ni moj pogled. In ni treba, da je vaš. Ko enkrat prenehate bitko in garanje bolj ceniti kot vašo srečo, lahko dejansko začnete izbirati srečo.

5. Srečne ljudi vidimo kot sebične ali celo čudne

Kolikorat ste že občutili izjemno radost in jo delili z drugimi, ki so na to odreagirali nenaklonjeno in vas celo malce sumljivo gledali?

Torej, ste zmanjšali svojo izražanje sreče ali na njo celo postavili pokrov in se ponovno povezali z bitko.

Ko stvari vidimo takšne kot v resnici so, dobimo jasnost v zvezi s tem, da ljudje to, da je nekdo srečen pogosto vidijo kot nekaj napačnega.

Podobno ste morda celo izkusili občutek krivde, če ste srečni – še posebno če ljudje, za katere vam je mar, niso.

Če vam je to znano, razmislite o tem – »Ali sem večji doprinos ljudem in njihovim življenjem srečen ali nesrečen?»

Se sprašujete o temni strani sreče? Ta točka osvetli točno to dejstvo.

6. Rajši imamo prav, kot da bi bili srečni

Tole je v resnici zelo velika zadeva.

Vse preveč nas porabi vse preveč časa, da smo v konfliktu z drugimi, celo s tujci. Če vas vedenje ali mnenje nekoga drugega frustrira – ne glede na to ali gre za vašega moža, politika, novinarja, ali vašo mamo – se vprašajte, »ali si želim imeti prav ali si želim biti srečen/na?«

Ko vam je to, da ste srečni pomembnejše od tega, da imate prav, sreča postane vaša realnost. 

Bolj kot se zavedamo tega, da imamo različna mnenja in poglede na stvari, manj potreb imamo po dokazovanju komurkoli, da nima prav in imate vi prav. Nehamo nabirati točke in namesto tega izberemo srečo.

To je svoboda, in če iščete spremembo (v vaši družini ali v svetu), je to prostor, kjer začnete.

Življenje je serija izbir, nenehna kreacija.

Vi ste kreator. Uživajte v tem! Zabavajte se. Zaznajte občutek svobode in moč v vaših nožnih prstih. Ni vam nujno potrebno vedeti kam vas bodo pripeljale vaše izbire, ampak bolj kot boste izbirali srečo, več sreče bo prihajalo v vaše življenje in večja bo vaša prihodnost.

Hrana za misli

Kaj če je smisel življenja biti srečen/na? In če je, kaj lahko izberete in naredite takoj zdaj?

* Ta članek je prevod članka avtorja Gary-ja M. Douglasa-a, ustanovitelja Access Consciousness-a. Izvorni članek v angleščini najdete tule.