Blog:

Kako sem se iz divje Zumba inštruktorice prelevila v zen mami?

Kdor me pozna iz študentskih časov, ve da nisem bila ravno preveč mirna in v zenu. 😉

Po delu na ladji sem delala 8 ur na IBM-u, od 8ih do 16ih, doma sem bila okrog pete ure. Prvo leto sem vodila pilates-jogo samo 2x tedensko, naslednje leto pa sem imela po službi vadbo vsak dan, razen petka. Mislim, da sem tretje leto vodila vadbo po službi samo še 3x tedensko. Vsaj 2x tedensko sem imela dva vadbi zapored. Ne spomnim se več natančno mojih urnikov, spomnim pa se, da sem se že zbujala utrujena. Da sem šla po službi večkrat za pol ure do uro zadremat, potem pa na vadbo. Aja, pred tem sem na ladji delala po 12 ur.

Ker nisem več zdržala takšnega tempa, sem se odločila, da se podam na samostojno pot vodenja vadb. To mi je bilo bolj zabavno kot služba. Ampak vadbe so zelo nestabilen posel. Enkrat imaš 20 ljudi, drugič deset, sezona traja nekje od novembra do maja… Če bi želela v tem vztrajati, bi morala še kaj dodati, spremeniti…

Privarčevan denar mi je tako pojenjal, saj sem si privoščila veliko dragih izobraževanj, šla živet na svoje, imela lizing za avto, sp… In kljub temu, da sem se na vseh področjih osamosvojila, sem znotraj ostajala prazna. Prej nisem bila popolnoma zadovoljna, niti sedaj.

Vadbe so me začele izčrpavati. Veste, ni ravno prijazno do telesa, da ga siliš, da je veselo, prijazno, nasmejano in dela na 150%, ko imaš menstrualne krče ali vročino. Vse bolj mi je šla na živce ta moja maska. Saj ne, da sem sicer nesramen in nenasmejan človek, ampak s tem, ko sem bila vedno prijazna do drugih, nisem bila vedno do sebe in svojega telesa. Saj to ni bilo samo na tem področju, povsod je bilo nekako podobno.

No, potem sem zanosila in sem se bila prisiljena ustaviti. V resnici sem to potrebovala. Že malo pred tem sem se ustavila, bila bolj na izi. Kilogrami so mi šli potem kar sami dol. Prej se je marsikdo čudil, da ob toliko vadbah nimam six packov. Če sedaj gledam svoje telo za nazaj, sem bila čisto sexy, kar se mi takrat sicer ni zdelo, je pa res, da sem vedno imela malo špehca. Zato bi tako rada dopovedala vsem, ki se že tako preveč ženete in ste pod stresom, da si ne nakopljite še težavnih vadb. Smešno je, ko vidim ženske s fiksno idejo, da bodo shujšale, če bodo hodile na ne vem kakšne težavne vadbe in to počnejo, ampak ne shujšajo… Torej…? Morda se morate umiriti?!

Vodenju vadb se med nosečnostjo nisem odpovedala. Sem pa zraven minimalno delala. Zumbe nisem delala. V četrtek sem vodila zadnji funkcionalni visoko intervalni trening (Deep Work), v petek pa sem šla rodit. 😉

In prišel je moj škratek, ki se je prve tri mesece samo drl. Spala nisva skoraj nič. Bila sem kot zombi. S tem, da se je dolgo tudi polno dojil. Podnevi. Ponoči. Ves čas si je želel mojo bližino in pozornost. Prvi meseci res niso bili lahki, morda prvo leto in pol, dokler ni šel v vrtec. Tudi začetek vrtca ni bil najlažji, ampak sva se oba sčasoma privadila nanj…

Po devetih mesecih od poroda sem začela z vodenjem pilates-joge. Do danes, ko je škrat star tri leta, se še nisem odločila za vodenje kake druge vadbe.

Na porodniški sem se srečala z meditacijo. Ker sem bila tako zelo utrujena in izčrpana, sem tudi takrat, ko bil lahko spala, težko zaspala in se umirila. Potem sem odkrila Yoga Nidro, ki me je popolnoma umirila, sprostila in mi pomagala zaspati. Bolj kot sem jo poslušala, bolje sem bila in tudi znotraj mene se je marsikaj začelo spreminjati. Ker sem se zaljubila v tak način sproščanja, sem jo začela tudi voditi. Vmes sem probala tudi vodeno hipnozo za sproščanje. Ki mi je tudi ok. Vsem, ki ste razdraženi ali imate težave z nespečnostjo, to močno, močno priporočam. Blagodejno je, pa še na spreminjanje vzorcev in prepričanj v vaši podzavesti vpliva.

Naj povem še to, da mi je bilo pri jogi na začetku najbolj tuja ravno meditacija. Takrat sem bila frklja s polno energije in ležati pri miru, delati nič in se boriti s svojimi mislimi, mi je bilo prav nadležno. Yoga Nidra pa je drugačna. Postopoma te pripelje do tega, da samodejno nehaš misliti in je zelo lep uvod v kasnejše samostojno meditiranje.

Mislim, da malce meditacije v tem ponorelem svetu nikomur ne bi škodilo.

Kogar je zamikalo, lahko pride k meni meditacijo sprobat že 13.2.2018. Ali pa mojo Yoga Nidro poslušate tule. Obljubim, da kmalu naložim kako novo meditacijo, saj mi poročate o pozitivnih rezultatih, kar me veseli. Meditacij sem sicer posnela že več, a so rezervirane samo za moje izobraževalne programe, kjer služijo kot odlična podpora uvajanju spremembam.

Buda je rekel, da je ključ v ravnovesju in imel je prav. Preveč hrane, ki je sicer v pravi meri zdrava in dobra zate, se bo spremenilo v strup. Enako preveč vadbe, ki jo sicer obožuješ. In tudi premalo aktivnosti ni dobro. Biti nekje med zenom in visoko energijo je super.