Blog:

Koga ali kaj hranimo?

Kdo ali kaj potrebuje hrano in zakaj jo potrebuje?

Telo potrebuje hrano, kajne? Da jo pretvori v energijo za življenje – za dihanje in vse ostale procese, ki potekajo v našem organizmu – v naših celicah. Hrana je gorivo.

“Po hrani naj bi se počutili živi, ne pa mrtvi, saj jemo za energijo. Če smo po obroku brez energije, nekaj ni šlo po načrtu. Ali smo zaužili preveč hrane ali pa napačne kombinacije ali pa celo oboje skupaj. Tako smo telesu delo otežili in si nismo naredili preveč dobrega.”

To je razlog zakaj je smiselno jesti živo hrano – tisto, ki ima energijo sonca – sadje, zelenjavo, semenke, kalčke – ki imajo v sebi še veliko življenja. Zato je dobro jesti surovo, svežo in lokalno hrano. Seveda se je potrebno prilagoditi potrebam telesa, ki se spreminjajo tudi glede na letne čase, delo, ki ga opravljamo in vsakodnevne izzive… .

Zakaj ne znamo izbirati hrane, ki jo naše telo res rabi in ne vprašamo telesa, kaj mu paše? Ali morda hranimo kaj drugega kot telo? Velikokrat da. Velikokrat hranimo dušo in naša čustva, kar pa vodi v prepad. Če bi poslušali dušo in srce, bi izbrali tisto, kar onadva rabita, kar pa ni hrana, je druge vrste “hrana”… In ko z določeno hrano bašemo telo, ki je v resnici sploh ne rabi in ne želi te hrane, ampak rabi nekaj čisto drugega, prizadenemo tudi svoje telo. In hkrati se kmalu po obroku obtožujemo, imamo slabo vest, ker se ne počutimo dobro, kilogramčki se kopičijo, pa še vedno smo nekje čustveno ali duševno nepotešeni ali ranjeni…

Kako torej to spremenimo? Vprašamo se, kaj moram biti in narediti, da to spremenim. Vprašamo telo, kaj bi rado jedlo in hrane ne delimo na prepovedano in zdravo. Vse lahko jemo. In telo bo vse predelalo, kar res rabi in si je zaželelo. Tudi čokolado. Kadar pa je ta čokolada (ali karkoli) vsak dan ali gre za kompulzivno prenajedanje in hranjenje, ko sploh nismo lačni, pa se je treba vprašati koga ali kaj sedaj hranim…

In začeti tam…

Če si na tem popotovanju želite roke, da vas vodi in vam pomaga do trajnih sprememb priti hitreje, lahkotno in preverjeno (na lastni koži), dobrodošli na delavnici Komuniciram s telesom.