Blog:

Menstruacija

O tem se ne piše prav veliko, niti ne govori. V reklamah je prikazana kot nadloga, ki jo je najbolje skriti in ustaviti s tamponom.

Moja zlata mami je včasih govorila, da je bolna, ko je imela menstruacijo in tudi meni, da sem. Pa sem že takrat povedala, da nisem bolna, ampak imam menstruacijo. Halo? A to je bolezen? Mojo mamico imam zelo rada in jo zelo spoštujem, a tudi ona je neke (ali pa veliko) stvari »pobrala« od drugih in se nikoli ni o njih spraševala. Saj, zato pa je vsaka generacija drugačna, ker je v naši naravi evolucija in spreminjamo vzorce in mišljenje – srčno upam. In tako upam, da je čas, da se odkrito pogovarjamo tudi o menstruaciji. Na žalost opažam, da me, ki imamo menstruacijo še nismo pripravljene marsičesa spremeniti, si priznati tega nihanja hormonov, drugačnosti. Se mi zdi, da je emancipacija in želja po enakovrednosti terjala svoj davek. Če kdo, sem jaz vedno tista, ki bom podprla ženske in sem v prvi vrsti za emancipacijo in enakovrednost. Hvala bogu za to.

Verjetno nismo znale drugače, kot postaviti se ob bok moškim in jim dokazati, da zmoremo tudi me vse, kar zmorejo oni (skoraj) in/ali to še bolje. Oziroma da sposobnosti niso pogojene s spolom. Čeprav prav veliko žensk ne koplje jarkov, niti si tega ne želi, tako da je morda čas, da se nehamo enačiti in priznamo, da fizično nismo enake moškim, tudi po fizični moči večinoma ne. Naša notranja moč pa… Mislim, da gre lahko v enormne razsežnosti… In če še ne veste, notranje oz. skrito ustvarja zunanje. Seme zraste v drevo. Če želiš sadove, moraš zalivati korenine… In v naši notranjosti je skrita prava moč.

Ženska je ciklična kot narava, kot plima in oseka, dan in noč, kot različni letni časi… Glede na menstrualni cikel se spreminja stanje naših hormonov…

Ko dobimo menstruacijo, je čas za počitek, umik vase – da si naberemo novih moči, ki jih potem usmerimo navzven – v projekte. In kako bolj uspešne, energične in produktivne smo potem v enem tednu do 14 dni po menstruaciji, ko je res čas za to, da smo na polno zaposlene. Takrat je tudi čas za intenzivne vadbe, če jih imamo rade.

Vem, da vas bo veliko reklo, da si ne morete privoščiti kar dopusta tisti dan… Vem, ker mislimo, da smo prepomembne, ali pa nas ljudje ne morejo čakati, ali pa bo šef znorel, ali smo preprosto preveč lepo vzgojene, ali pa ne moremo pustiti sodelavcev na cedilu, ali pa… Ok, v resnici del tega lahko razumem, zato si vsaj doma potem oziroma v prostem času vzemite na izi. Pa tudi v službi, kolikor se le da. Poskusite parkrat, pa boste videle, da je cel mesec nato drugačen… Tiste, ki ste samozaposlene, pa si res lahko organizirate tako mesec, če želite. Ali niste samozaposlene zato, da ste same svoje šefice?

V resnici je ta del zelo pomemben del komuniciranja s telesom. Telo tako ali tako samo kliče k počitku. V resnici, če opazujete svoje telo skozi menstrualni cikel, ugotovite da ste si v določenih delih cikla vedno enake, pojavljajo se podobne težnje…

Če vas zanima več o tej temi, priporočam knjigo Modrost ženskega telesa.

Dalaj Lama je rekel, da bo svet rešila zahodna ženska. Mislim, da ga bo skupnost žensk. Ampak dajmo to narediti na naš način.

Sedaj pa grem počivat. Imam menstruacijo.