Blog:

Nimam časa

Tudi vi mislite, da nimate časa?

Vsi imamo 24 ur dnevno. Nekaj časa gre za spanje, hranjenje, pripravo hrane (ni nujno, lahko vam jo pripravljajo tudi drugi), ostalo pa za delo, otroke (če jih imamo) in prosti čas (upam!).

Ugotovila sem, da se zame ne izide, če si kratim čas za spanje in za telo. Premalo spanja in premalo gibanja mojemu telesu ne ustreza. Morda se kdaj zadeva s spanjem spremeni tako, da se bo njegova potrebna količina zmanjšala, a telesu vadbe ne želim odreči in vem, da je to nekaj, kar telesa enostavno potrebujejo. Vsa. Narejena so za gibanje! Niso pa vsa za vse. Zato je pomembno najti gibanje, vadbo, ki ustreza našemu telesu. Da v tem uživamo! Ne, da se s tem mučimo! Čeprav priznam, da tudi sama zadnje čase premalo skrbim za to. Ne morem pa reči, da sploh ne. Potem res ne vem, kako bi se počutila in bi lahko normalno živela in delala.

Včasih mislimo, da nimamo časa zase – za branje, vadbo, meditacijo, izobraževanje, počitek… Hm… Razumem, da se kdaj vsi znajdemo v takšnem obdobju. Ampak da bi to trajalo v nedogled pa ne razumem… in vaša telesa tudi ne. Zato pa vas začnejo opominjati z bolečinami in slabim počutjem, morda razdražljivostjo, nespečnostjo… To ne pomeni, da je z vami kaj narobe, da je z vašimi telesi kaj narobe, enostavno morajo najti način, da jih zares slišite! Vprašajte se raje, kaj v zvezi s tem je prav, kaj naj naredim v zvezi s tem, kako lahko to spremenim, kaj moram spremeniti in spremenite tisto, kar za vaše telo in vas ne deluje.

Vem, da obstaja sto izgovorov in dejavnikov, ki jih zlahka najdemo, da tega ne storimo… Ampak izbiro imamo vedno… Samo poti moramo najti in po njih spraševati… Včasih potrebujemo roko… Vzemite jo, če se vam ponudi.

Resnica je, da nimamo časa na pretek. Življenje je minljivo. Danes si, jutri te morda ni… Čas je dragocen… Ni vseeno s kom in kje ga preživljamo… Vem, da ni vedno vse tako enostavno spremeniti, zamenjati, pustiti, pa vendar obstajajo ljudje, ki živijo drugače. Tudi vi lahko. Korak za korakom. Ko se odločite in postopoma opuščate stvari in navade, ki vam ne lepšajo bivanja in izbirate take, ki vam ga.

Na vadbi sem zadnjič povedala, da rada poslušam motivacijske govore ljudi, ki so mi v navdih preko spleta in to počnem med pospravljanjem. To lahko počnete tudi med vožnjo v avtu. Zato so mi recimo tudi zelo blizu spletni izobraževalni programi, ki jih lahko spremljaš kadar sam želiš. Ko sem sama imela neskončno željo po izobraževanju in majhnega doječega otroka, ki je bil zelo navezan name in mi je bila vsaka minuta dragocena, sem se na primer odločila za takšno varianto. Zato vem, da se res vedno najde pot, kadar jo iščemo. No, in danes mi je ena izmed mojih vadečih sporočila, da je včeraj opazila moj 17 minutni video na temo komuniciranja s telesom, pa takrat ni imela časa zanj. Me je pa poslušala danes med vožnjo v službo, ker se je spomnila, kaj sem sama zadnjič govorila…

Vidite… Kako se da… In kako imamo lahko vpliv na nekoga… Imamo ga tudi na otroke… Dajmo jim zgled, ki jim bo pomagal, da bodo srečni… In to ni tako, da sebi vse odrekamo, njim pa dajemo… Ker se bodo samo naučili tega vzorca…

Meni malo (ali raje veliko?), tebi malo, pa drugim malo…

Iz prazne čaše nimaš česa dati… Najprej poskrbi zase…