Blog:

Ste raje všečni ali srečni?

Vam je znan občutek krivde?

Krivda je občutek, ki se naseli močno v telesu in nam preprečuje stopiti v našo polno moč. Preprečuje nam izbiro. Ponavadi zaradi občutka krivde marsičesa ne storimo, kar bi sicer storili, če bi poslušali sebe in svoje srce. Ponavadi se krivo počutimo, ker imamo občutek, da bomo s svojo izbiro naredili nekaj proti nekomu. Ampak nismo pa si toliko pomembni, da tega istega ne bi naredili proti sebi?

Ljudje vam lahko očitajo egoizem, ko boste izbrali zase in morda njih ne bo v vaši izbiri. Ampak oni pa bi bili toliko egoistični, da bi vas zadržali ob sebi, čeprav to ni sreča za vas.

Ni se vedno najlažje distancirati od vseh mnenj in projekcij, ki jih imajo ljudje o vas. Sploh, če so to vaši bližnji. Velikokrat to vzamemo za resnico. Želimo ugajati. Ne želimo prizadeti. Ampak… Vsa mnenja, ki jih imajo drugi o vas in o čemerkoli so samo zanimiv pogled. Ne upirajte se jim, ne dokazujte svojega prav, ne opravičujte svojih dejanj in odločitev drugim, niti sebi. Ni potrebe. Svobodno bitje ste. Imate svobodno izbiro.

Občutki krivde pridejo zato, ker smo nekatere stvari kot družba in kultura označili kot pomembne, pravilne in dobre, druge pa kot njihovo nasprotje. Če potem storimo nekaj, kar je v nasprotju s tem, kar naša družina ali družba meni, da je prav, da bi moralo biti, se počutimo, kot da z nami nekaj ni prav, da nismo ok, da smo zašli, morda celo občutimo krivdo ali kak drug občutek teže.

Tudi sami smo se tekom življenja, nabiranja izkušenj, opazovanja drugih (naših staršev) odločili, kaj je primeren način delovanja in reagiranja. To so zelo pogosto energijski, podzavestni vzorci, ki postanejo naši avtomatski mehanizmi. In pogosto se sploh ne sprašujemo, komu to v osnovi pripada? Sem to res jaz, ali je to mnenje in delovanje vseh ostalih? Kaj pa če jaz ne menim in ne delujem tako? Sem potem slaba oseba?

Ko bomo voljni v očeh drugih biti slabi, neodgovorni, egoistični, vse, kar družba označuje kot slabo (ali kar smo mi označili kot slabo), imamo možnost več izbire. Prej se zaklepamo v kletko pridnosti, »leposti« in ugajanja. Cena, ki jo za to plačamo, je visoka. Ker izven kletke nas morda čaka resnična sreča.

Ste raje všečni ali srečni?! 🙂

Ko boste srečni, bodo srečni vaši otroci in vse bo cvetelo drugače in boljše. Kdor ni voljan biti srečen, naj bo nesrečen. Ni se vam treba počutiti krive, ker so oni to izbrali zase. Nikogaršnja rešilna bilka niste in nadomestilo za srečo. Srečo mora vsak najti v sebi.