Blog:

Zakaj NE biti pozitivni?

Ko se odločimo, da bomo pozitivni in da bomo v vsem videli dobro, da bo vse še dobro, se odrežemo od zavedanja, ki vključuje vse.

Primer: Imate šefa, ki je do vas nesramen, imate takega partnerja in vi pač ostanete pozitivni. »Vse je za nekaj dobro, jaz sem pozitiven«, si mislite. Resno? V takih primerih je najboljše, kar lahko storite, da človeka nekam pošljete! No, lahko uporabite tudi druge taktike, bolj primerne situaciji ali človeku, ampak biti pozitiven ni vedno odgovor.

Drug primer je recimo, da postavljate nek posel ali si želite neke spremembe in kljub vsemu trudu in prizadevanju, se zadeve nikamor ne premaknejo. V nedogled biti pozitiven tu verjetno tudi ne bo rešitev. Rešitev je biti v zavedanju in vprašanju. Kaj se tu dogaja? Kaj lahko spremenim? Naredim drugače? Česa ne vidim itd.?

Tretji primer je lahko, da ljudi vedno vidite kot dobre in pozitivne, ker ste sami večino časa takšni. No, vsi ljudje pa niso takšni. Nekateri vam zabodejo nož v hrbet. Če izhajate iz predpostavke, da so vsi dobri oziroma ste se za določeno osebo odločili kako je dobra in pozitivna, lahko traja leta, preden spregledate, da imate v svoji bližini v resnici kačo.

Ne mislite, da vas nagovarjam, da bodite črnogledi. Da bodite negativni. Bodite, kar pač zahteva situacija in druga oseba. Včasih tudi negativni, nesramni in neprijazni, če je to za vas in situacijo najboljša možna rešitev. Ne dovolite, da ljudje hodijo po vas!

Sploh se vam ni treba opredeliti kot pozitivnega ali negativnega. Čemu služijo vse definicije? Ali ni vsaka definicija omejitev? Kaj, če bi bili voljni biti vse? Dobri, slabi, lepi, grdi, pozitivni, negativni (karkoli že to pomeni).

Ja, ljudem, ki želimo oziroma smo želeli vedno v očeh drugih izpasti lepi, dobri in vse oh in sploh najlepše in najboljše, tega ni tako lahko opustiti. Morda se sploh ne zavedate, da so stvari in situacije, ki ste jih označili kot dobre, pozitivne in prave, vaše največje prepreke. Stvari, ki niso ok, ki se nam ne zdijo dobre, smo ponavadi voljni spremeniti. Tisto, kar označimo kot dobro, pa ponavadi ne.

Bodite v vprašanju in v zavedanju, ki vključuje vse: dobro, slabo, pozitivno, negativno… Ko ste v vprašanju in izhajate iz zavedanja, točno veste, kaj se v resnici dogaja, vse vidite, jasno veste in nihče vam ničesar ne more prikriti, niti česa proti vam storiti, ker imate sami sebe in resnico. In to je na koncu najbolj pomembno.

Si še želite biti vedno pozitivni? 😉