Blog:

Koliko fiksnih stališč imate?

Razčlenimo najprej sploh, kaj to je. Fiksno stališče je vsako stališče, ki smo ga zavzeli in od njega ne odstopamo. Menimo, da je to stališče naša edina možna resnica. Morda niti ne samo naša, ampak tudi skupna. Neko skupno stališče, s katerim se večinoma ljudje strinjajo je, da je staranje neizogibno oziroma da staranju pritičejo takšne in drugačne degenerativne spremembe. Ne vprašamo pa se, če morda že dvajset let počnemo neumnosti, ki na naše telo slabo vplivajo in enkrat pač začne odpovedovati oziroma ne zmore več. Nismo tudi pogledali česa vsega več ne počnemo zaradi starosti oziroma katere aktivnosti smo opustili, ki so bile del našega vsakdana, ko smo bili še otroci (npr. gibanje, raziskovanje…). Kot otroci smo se tudi ves čas nečesa učili, se spraševali o stvareh in uporabljali svoje možgane. Saj veste, česar ne uporabljamo, propada. Pa naj bodo to možgani ali pa mišice.

Fiksno stališče je tudi, da se nekdo odloči biti vegan / vegetarijanec ali pa se prehranjuje po kateremkoli drugem načinu vsakodnevno. Tu ne trdim, da je s takšnimi odločitvami karkoli narobe, trdim pa, da takoj ko zavzamete nek fiksen pogled, nimate več drugih možnosti. Še vedno ste lahko vsak dan znova vegan, razlika je le v tem, ali vsak dan znova svoje telo vprašate česa si želi in kaj potrebuje in je njegov odgovor vsak dan enak, ali pa izhajate iz odločitve, ki ste jo sprejeli pred npr. desetimi leti. Telo pa vam lahko na različne načine kaže, da ta odločitev zanj več ne deluje. Enako je lahko s partnerji, ki si jih izberemo. Pa z njimi vztrajamo, ker smo se pač zaobljubili, da bomo z njimi za vedno. Pa tudi tu ne mislim, da ni možno marsičesa spremeniti – tudi partnerskega odnosa, ki je skrenil s poti, je pa za spremembo potrebno postaviti vprašanje, ki je lahko tako zelo preprosto kot, »kaj bi bilo potrebno, da se to spremeni?«. In potem dobimo zavedanje, kaj. Ko ugotovimo, da nekaj za nas več ne deluje, je smiselno pogledati, kaj in kako pa bi delovalo, in ali obstajajo možnosti za to. Možnosti imamo v resnici neskončno. Kadar ne delujemo iz fiksnih pogledov. Če imamo že vnaprej zastavljeno definicijo partnerskega odnosa, ki ga je kupila večina, pa to za nas ne deluje, bomo ali nesrečni v takšnem odnosu ali pa zaključili, da mi pač nismo za to. Namesto, da bi skreirali odnos, ki deluje za nas (in seveda za našega partnerja). Ki je lahko nekaj čisto tretjega, kar živijo in poznajo vsi. Saj smo si ljudje v marsičem podobni, ampak vsak izmed nas je edinstven in zakaj ne bi živeli te svoje edinstvenosti povsod? V poslu, odnosih, v vsakdanjem življenju? Kdo ali kaj vam to preprečuje?

Aja, saj res, vaši fiksni pogledi. 😉

Morda imate določene fiksne poglede v zvezi z vašimi partnerji (ali telesi). Kakšni so, kakšni niso in kakšni ne morejo biti, ampak povem vam, ko vsak dan znova razgradite vaš odnos (to pomeni, da startate iz točke nič, ne pa z vso prtljago in zamerami izpred 10 let), ko ste jih voljni tudi izgubiti, ko sami sebe spremenite in se ne ukvarjate več z njimi, lahko vaši partnerji postanejo povsem drugačni. Oziroma takšni kot ste jih nekoč že poznali. Pa še boljši. Preverjeno.

Če imate fiksni pogled, da vse navedeno ni mogoče, tako za vas tudi je. Če mislite, da je to kar pišem bedarija, za vas tudi je. Če pa verjamete v neskončne možnosti, pa se vam bodo tudi odprle. Tako enostavno, a hkrati zakomplicirano je to.

No, malo lažje gre z Access Bars-i in Access Consciuosness-om. Pa če bi se radi znebili pogledov v zvezi s staranjem in bili bolj mladostni, je tu za vas Energijski Facelift.

V resnici pa nič od tega ne bi potrebovali, če bi bili ves čas prisotni, v vprašanju, v trenutku, v zavedanju in brez fiksnih stališč. Vprašanje je le, ali ste? 😉